Tulips
'Tulips' is een film van regisseur en fotograaf Wim van der Linden, die bekend werd als als een van de makers van het legendarische VPRO-programma 'Hoepla' uit 1967. Willem de Ridder en Van der Linden richtten het Dodgers Syndicate op als productie maatschappij van de Sad Movies, korte speelfilms. Sinds 1966 maakt Wim T. Schippers ook deel hiervan uit. De naam Sad Movies is ontleend aan een in die tijd veel gedraaid grammafoonplaatje: "Sad movies always make me cry". "Tulips" is één van de vier geproduceerde films. De film toont in één vrijwel roerloze camera-instelling een truttig jaren-60-interieur. Men ziet een dressoir met een vaas tulpen erop. Aanzwellende, gedragen muziek begeleidt de camera wanneer deze langzaam op onze ‘nationale bloem’ inzoomt. In de zorgvuldig opgebouwde enscenering is het als een mokerslag wanneer één bloemblaadje plotseling loslaat en valt. Vervolgens trekt de camera zich bescheiden terug. Het scenario voor deze film werd geschreven door Wim T.Schippers.

Het beeld van "Tulips" is overwegend statisch en daardoor doet het procédé wel wat denken aan Warhol's "Empire" (1964), een acht uur durende opname van het Empire State Building. Maar Warhol beperkt zich tot een zakelijke weergave van een situatie, terwijl "Tulips" een verhaal vertelt.

Dit alles is vastgelegd in een prachtig kunstenaarsboek Tulips, uitgegeven door Thomas Rap Amsterdam, 1966: A sad movie by Wim van der Linden, screenplay by Wim T.Schippers (en voor deze uitgave vervaardige tekst), produced by Vittorio Ossefogva and Gino Posar. Oplage 500 en gesigneerd door een comité van aanbeveling: Wim van der Linden, Wim T. Schippers, Vittorio Ossefogva, Gino Posar, Gilbert E'Bien, Sid Vitalis,Wim Wandel / Willem de Zeeuw, Miquette de Glas/Althoff en voor Claus Meubel Toonzalen, Lumo-Zet, Augustin+Schoonman, Thomas Rap. Maja Alexander, Sonja Bakker, Yoka Beretty, Caroline Euwe, Betty van Garrel, Ada Kok, Maja Krans, Ide de Leeuw / van Rees, Elisabeth van Loo, Melita W/S. Dit boekje is dus nog in hetzelfde jaar verschenen waarin stills uit "Tulips" zijn gecombineerd met poetische teksten van Schippers ("Dat het aanschouwen van deze tulpen ons die schoonheid moge leren kennen, ...").

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...