Krijn Giezen
Fragmenten uit:
Krijn Giezen ontwerpen en uitvoeringen van tenten, paardedekken en scheepstextiel
Krijn Giezen was een belangrijke assemblagekunstenaar in de jaren zestig en speelde nadien een pioniersrol in de land art, de ecologische en de conceptuele kunst. Giezen maakt tussen 1961 en 1974 collage-achtige wandobjecten uit zeildoek, stukken leer, huiden, kattrollen en touw. Dit is o.a. vastgelegd in het kunstenaarsboek Krijn Giezen ontwerpen en uitvoeringen van tenten, paardedekken en scheepstextiel (catalogus ism ontwerper/kunstenaar Geertjan Dusseljee bij de gelijknamige tentoonstelling in het Van Abbemuseum Eindhoven in 1974). Het werkproces staat steeds centraal. Doorgaans zijn Giezens kunstwerken functioneel. Zo vervaardigt hij tenten, schuil- en observatiehutten uit stro en riet, paardedekken uit canvas en visnetten, kleding uit vissehuid en allerlei soorten ovens en rookinstallaties. Giezen verdiept zich in de meest elementaire levensbehoeften, zoals wonen, werken, voedsel bereiden en kleden, en leert van de boer, de visser, de jager en de ambachtsman (uit: Kunst van nu 1991). Treffende voorbeelden zijn te vinden in de mailorder catalogus die hij in 2004 maakte voor de Stroom manifestatie 'De Zee, het Strand en de Haven'.

Krijn Giezen (fragment reparaties en uitvindingen)
In foto's, tekeningen en kunstenaarsboeken registreert Giezen de handigheden uit de praktijk van alledag. Een voorbeeld is het kunstenaarsboek Reparaties en uitvindingen : geregistreerd door Krijn Giezen (Smiet Den Haag 1976). Het boekje bevat korte notities en tekeningen van vindingrijke oplossingen en visuele resultaten voor verschillende gebruiken en beroepen. Zoals de metaalbewerker die een nieuwe vinger van staal voor zichzelf heeft gemaakt. Of oplossingen voor de afvoer van regen bij de zeilmaker die zeil gebruikt of langs een spoorbaan waarbij er gebruik is gemaakt van een stuk spoor. De arts die zijn trapleuning repareert met leukoplasttape en de kunstenaar die van gebroken glazen kunstwerken broeikassen maakt.

Krijn Giezen (omslag meubels : furniture)
Verder zijn in het kunstenaarsboek Krijn Giezen : meubels : furniture (Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in Cultureel centrum 't Hoogt, Utrecht 1981) foto's te zien die betrekking hebben op de manier waarop de mensen met meubels omgaan. Giezen documenteert hierin hoe mensen, waar ze ook zijn, een comfortabel zitplaatsje voor zichzelf creëren met simpele, gevonden middelen. Giezen hierover: 'Wat mij interesseert: hoe gaan mensen met materialen om, wat doen ze ermee. Daarom wordt ik zo geboeid door werkketen, die typische ingerichte ruimtes, die stralen iets uit van de gebruiker'.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...