Jean-Paul VroomOmslag en fragmenten uit: He - Visual Information About A Human Being
De Canadese wetenschapper Marshall McLuhan verwierf bekendheid in de jaren zestig zijn baanbrekende geschriften over de impact van de (massa)media op het menselijk bewustzijn. Hij beweerde dat de media een verlenging zijn van de menselijke zintuigen die zowel het individu als de maatschappij in een eigen overtuigende manier beïnvloeden. Hij verdeelde de media in 'hot' (met hoge intensiteit, zoals radio en film) en 'cool' (lage intensiteit, zoals telefoon en televisie). Zijn kernbewering: Om de huidige wereld te begrijpen dient men de media te begrijpen. Volgens hem wordt de geschiedenis geschreven door de media. Hij beschouwde de technologische evolutie, en vooral de nieuwe vormen van communicatie, als de voornaamste drijfveer achter de geschiedenis van de mensheid. Global village (mondiaal dorp) is een door Marshall McLuhan (The Gutenberg Galaxy, 1962) bedachte term die de trend beschrijft van massamedia die de tijds- en plaatsbarrières van de menselijke communicatie steeds meer wegneemt, waardoor mensen op een mondiale schaal kunnen communiceren. De wereld is zogezegd in een dorp veranderd. Veel mensen zien het Internet en het World Wide Web als de daadwerkelijke voltrekking van de global village.

De schilder, graficus, cineast, fotograaf en graveur Jean-Paul Vroom maakte vanaf 1945 illustraties voor bibliofiele uitgaven, die hij deels in eigen beheer uitgaf (onder andere werk van Daudet en Hugnet). Les Cenci was zijn eerste opdracht. In Nederland kreeg hij bekendheid door illustraties en typografie voor de uitgaven van Stichting De Roos. Ook werkte hij samen met Bert Schierbeek. Voor zijn kunstenaarsboek De blinde zwemmers (Den Haag Boucher 1955) maakte Vroom 57 gravures. Hij werd in de jaren zeventig bekend als decor- en kostuumontwerper voor choreograaf Hans van Manen, voor wie hij abstracte decors met neonlicht en film maakte.

Deze veelomvattende kunstenaar komt met een verassend kunstenaarsboek, genaamd He - Visual Information About A Human Being (Amsterdam, Scientific Publishing Corporation. 1969). Deze uitgave is zijn reactie op de theorieën van McLuhan. Hierin zijn foto's gemaakt door Wim Davids opgenomen van het lichaam van Vroom. Hij refereert hierin naar een tekst van McLuhan uit The Gutenberg Galaxy: Human Being: "When technology extends one of our senses a new translation of culture occurs as swiftly as the new technology is interiorized". Waarop Vroom schrijft:

this is

YOUR body

YOUR eyes

YOUR ears

YOUR hands

YOUR mouth

YOUR nose

art and science cannot exist but in minutely organized
particulars - sight, hearing, touch, taste, smell.

art never espresses anything but itselfs.

art knows no adjective which cannot also be applied
to the human body.

if man creates art,
he is more important than art.

art arose out of the awareness of our senses.

Laatste fragment uit:
He - Visual Information About A Human Being

Achterkant omslag:
He - Visual Information About A Human Being

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...