Els ter Horst (ontwerp affiche expositie "Het andere boek" 1984) |
Ter Horst ging naar de Academie Minerva in Groningen omdat ze illustratrice wilde worden, maar ze is het niet geworden omdat bij haar de tekening er vaak al is voor het verhaal. "Mijn werk gaat over ons, mensen en over onze gedragingen. Dit is niet altijd figuratief en zichtbaar, soms is het werk zelfs schijnbaar levenloos en abstract. Dan gaat het over verhoudingen of over het decor waarin we leven". Na de academie maakte ze decors en voerde ze monumentale opdrachten uit. "Mijn opleiding aan de academie ben ik geëindigd op de afdeling “Theater, beweging en omgeving”. Dat was een veelomvattende afdeling voor ieder die geen schilder, geen graficus en geen beeldhouwer was. Wat ben ik dan? Een tekenaar kan ik zeggen, maar achteraf ben ik blij met de ruime omschrijving. Ik voel me erin thuis. Theater: ja er is een hoop theater in ons leven, beweging: ja ik ben altijd onderweg en onze sociale omgeving heeft veel invloed op mijn werk".
Els ter Horst en Sjoerd Hofstra (fragmenten uit: invariantiepunt 1985) |
Nu houdt ze zich bezig met tekenen, schilderen (zie Galerie AdK Amsterdam) en maakt ze vooral kunstenaarsboeken: "... allereerst maak ik boeken omdat ik het interessant vind dat je beweging en gelaagdheid aan kan brengen in boeken. Dit gaat niet makkelijk in een schilderij. Ik maak ook boeken omdat ik iets "heb" met boeken. Het is een pakketje waar je van alles in kunt stoppen en uit kunt halen, zoals bij een koffer. Je kunt wonen tussen boeken en de hele wereld naar je toe halen met boeken. Verder is een boek intiem en transportabel...". Beweging en gelaagdheid is vooral te zien in het al hierboven genoemde kunstenaarsboek "invariantiepunt", waarin een ontwikkeling als een beweging wordt opgevat. Ter Horst: "niets is zonder ontwikkeling. Een ontwikkeling is op te vatten als een beweging, die te omschrijven is, te volgen, maar zich nooit of te nimmer laat vastleggen. Als alles in beweging is, hoe valt dan de ene ontwikkeling te beschouwen ten opzichte van de andere? Als zij dezelfde richting en snelheid hebben, lijken zij stil te staan ten opzichte van elkaar. Heeft evenwel de ene beweging een andere richting en snelheid dan de andere zal een, zij het tijdelijke, ontmoeting tot de mogelijkheden behoren. Dit boek registreert zo'n ontmoeting (uit: invariantiepunt 1985)".
Els ter Horst (fragmenten uit: Over de aard van boeken 1984) |
Els ter Horst z.t. (kaart 10 x 15 cm. 1984) |
Kunstenaarsboeken van Ter Horst zijn o.a. aangekocht door het Van Abbemuseum Eindhoven, het Stedelijk Museum Amsterdam, Victoria & Albert Museum Londen, Tate Gallery Londen en het Meermanno Westrenianum Den Haag. Haar boeken kunnen bij Boekie Woekie Amsterdam en via haar website worden aangekocht. Op deze website zijn verder prachtige voorbeelden te bekijken van haar boeken uit de jaren negentig tot en met haar laatste uitgaven waaronder het nog niet overtroffen boekje " ’t draadje" uit 2010 (oplage 200). Dit kleine boekje (8 x 11 cm.) is in zeefdruk uitgevoerd met een draad. Steeds loopt een draad van de linker naar de rechterpagina als onderdeel van de tekening. Meer over haar recente boeken en waarom zij het kunstenaarsboek gebruikt als presentatievorm klik dan op: "Het liefst vorm is inhoud": recent werk van Els ter Horst.