Een graficus bij uitstek: Cees Andriessen

Cees Andriessen 1977
(lino fragment uit: Behalve als je een god bent)


Cees Andriessen 1986
(lino fragment uit: Intieme brieven)
De Apeldoornse kunstenaar Cees Andriessen heeft een aantal kunstenaarsboeken vervaardigd in samenwerking met schrijvers of als een catalogus bij een tentoonstelling van zijn werken. Voor een overzicht kan het beste de collectie Gelderland geraadpleegd worden.

Andriessen is bij uitstek een graficus die streeft naar een reductie van de beeldmiddelen met aandacht voor vlakverdeling, lineatuur, tekst en schriftuur. In de tweede helft van de jaren zeventig verdwenen de kaders uit zijn grafiek en onderzocht hij de mogelijkheden van systematische herhaling van gelijksoortige beeldelementen zoals horizontale, verticale en diagonale lijnen, rasters, geometrische figuren en (kleur)vlakken. De felle kleuren uit de eerdere bladen maakten in deze tijd plaats voor gedempter kleurstellingen, vaak in grijs, roze en geel. Eind jaren zeventig kreeg de kleur steeds meer een autonome rol. Was die kleur tot dan toe vooral aanwezig als vlakvullend element binnen zwarte contouren, in deze periode ging zij steeds meer een eigen leven leiden in rangschikkingen van spaarzame zwarte en gekleurde streepjes en andere grafische tekens op verder lege bladen papier (uit: De Altena Boswinkel Collectie 2001).

Cees Andriessen 1986
(fragment uit: Boek met te korte armen)
Vanaf midden jaren tachtig is Andriessen naast het maken van houtsnedes overgegaan zich aan de ongebonden vrije tekenkunstige impulsen over te geven. Deze tekeningen van Oostindisch inkt, stiften en waterverf zijn spontane daden met een grote gedecideerdheid en tegelijk met een bewust gebaande vrijheid. Deze is ook te begrijpen als een bevrijding uit het zelfgekozen kader van zijn grafisch werk (Hans van der Grinten).

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben in het bezit van een door de kunstenaar ondertekend grafisch werkje uit 1965. Voor de liefhebber. Wie er oprechte belangstelling voor heeft mag hem komen ophalen.
Yvonne Meijer
meijerijke@kpnmail.nl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...